FOS Open Scouting

​Wat is FOS Open Scouting?

FOS Open Scouting is een jeugdbeweging in Vlaanderen voor kinderen en jongeren vanaf 5 jaar.

Bij FOS Open Scouting is iedereen welkom.

We spreken wekelijks af op  zaterdag of zondag. We spelen en maken plezier met elkaar. We gaan op zoek naar avontuur en leren scoutstechnieken aan. De groep steeds centraal, waardoor er hechte vriendschappen tot stand komen.

De leden (kinderen en jongeren) verdelen we in ‘takken’ (groepen). Elke tak focust zich op een leeftijdscategorie waardoor de activiteiten afgestemd zijn op de leefwereld, mogelijkheden en vaardigheden van de kinderen.  Meer info over onze takken vind je hier.

De activiteiten worden begeleid door leiding. Dat zijn jonge vrijwilligers die meestal als kind lid waren van de scouts en doorgegroeid zijn tot leiding. Elke week staan ze met veel goesting klaar om de leden de tijd van hun leven te bezorgen. FOS Open Scouting organiseert cursussen en vormingen om de leiding zo goed mogelijk te ondersteunen hierin.

Kampen en weekends

Tijdens de vakanties kan je meegaan op kamp of op weekend (met overnachting). Kampen en weekends zijn niet verplicht, maar wel erg leuk!

Internationale eenheden gaan nooit op zomerkamp, maar wel eens op weekend.

Kledij

Net als veel andere jeugdbewegingen heeft FOS Open Scouting een eigen uniform. Met het (donkerblauwe) hemd kan iedereen zien dat je lid bent van één en dezelfde groep. Door het dragen van deze stevige bewegingskledij toon je dat iedere scout gelijk is. Bovendien is het ideaal om in te ravotten ;)

Elke eenheid heeft ook een unieke das, waaraan je hen kan herkennen.

Brussel

In Brussel zijn er verschillende FOS eenheden. Elke eenheid heeft hun eigen identiteit met unieke accenten. Zo zijn er zowel land- als zeescouts, en hebben we ook internationale eenheden.

Landscouts hebben altijd activiteiten en kampen op het vaste land. Zeescouts hebben naast hun land activiteiten ook activiteiten op het water, zoals bijvoorbeeld kanoën of zeilen (enkel oudere kinderen). Internationale scouts zijn scouts die opgericht zijn door expats en die nog sterke banden hebben met een ander land (in Europa).

Hoeveel kost het?

Jaarlijks lidgeld

Inschrijven voor één jaar kost  tussen €50 en €60 en voor een internationale eenheid tussen €50 en €140. De prijs verschilt van eenheid tot eenheid. Met dit geld betalen ze de verzekering, spelmateriaal, het onderhoud van de lokalen en soms ook vieruurtjes.

Kampen

Afhankelijk van de duur en de bestemming kan de prijs van een kamp verschillen. Standaard kost een kamp ongeveer €15 per dag. Met dit geld wordt de locatie, het materiaal en het eten betaald. 

Kledij

Een nieuw hemd kost tussen €38 en €42. Sommige eenheden verkopen ook tweedehands hemden, vraag dit gerust na bij de eenheid. De prijs van de hemden van internationationale eenheden kan hiervan afwijken. 

Een das kost tussen de €8 en €11.

Korting

We weten dat het niet voor iedereen evident is om dit te betalen. Je kan daarom beroep doen op steun van FOS Open Scouting voor een financiële bijdrage (Solidariteit op Maat of kortweg SOM) voor zowel het inschrijfgeld, het nodige materiaal (zoals uniform) als voor de kampen. Meer info over SOM vind je hier

Ook via de mutualiteit en de UitPas/Paspartoe kan je korting krijgen. 

Eens proberen of aansluiten?

Wil je graag eens meedoen? Bekijk welke FOS-eenheden bij jou in de buurt zijn!

Je kan trouwens op elke leeftijd aansluiten bij een eenheid, ook als leiding!

Vragen?

Contacteer FOS Open Scouting: